19.12.2024
Sermaye Piyasa Lisanslama’yı regülasyonlar ile birlikte sık sık duyar olduk. Öyle ki, sürekli yenilenen düzenlemelerden birinde, “Kripto Para” ile ilgilenen şirketlerden muhakkak SPL sertifikası olan çalışan barındırma mecburiyeti yolda…
SPL yani Sermaye Piyasa Lisanslama’yı regülasyonlar ile birlikte sık sık duyar olduk.
Öyle ki, sürekli yenilenen düzenlemelerden birinde, “Kripto Para” ile ilgilenen şirketlerden muhakkak SPL sertifikası olan çalışan barındırma mecburiyeti yolda…
Peki SPL nedir, nasıl alınır, hangi düzey neyi ifader öğrenmek istiyorsanız rehberimizi okumaya devam edin.
SPL, 2011 yılında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından sermaye piyasası kurumlarında ve halka açık ortaklıklarda çalışanlara veya çalışacaklara lisans verme, lisans sahibi kişilerin sicilini tutma ve lisanslarla ilgili eğitim programları düzenlemekle yetkilendirilmiş.
Amacı ise; Türk sermaye piyasalarının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde ve sürekli gelişiminin sağlanmasında dijital teknolojileri etkin şekilde kullanarak, lisanslama, sicil ve eğitim alanlarında katma değer sağlayan çözümler üretmektir.
SPL der ki;
“Halka açık ortaklıklarda, yatırım kuruluşlarında, kolektif yatırım kuruluşlarında, derecelendirme kuruluşlarında, gayrimenkul değerleme şirketlerinde, bağımsız denetim kuruluşları/danışmanlık şirketlerinde ve Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alan diğer kurumlarda çalışanlardan belirli unvan veya niteliklere sahip olanlar, “Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ”’inde sayılan lisanslardan bir veya birkaçına sahip olmak zorundadır.”
İşte Kripto Para borsaları ve belki yakın zamanda da kripto para projeleri bu tebliğ kapsamında değerlendirilerek, ilgili alanda çalışan kişiler lisansa tabi tutulacak.
Lisans türlerini yakından inceleyelim:
Sermaye Piyasası Faaliyetleri 1. Düzey: Öncelikle bu lisansa başvurabilmeniz için en az 2 yıllık yükseköğretim mezunu olmanız gerekiyor.
Bu lisans düzeyi, diğer alacağınız bütün düzeyler için giriş temel niteliğindedir. Bu düzeydeki dersleri vermeden 2. ve 3. düzeye başvuru yapamayacağınızı bilmenizi isteriz.
SPF 1. düzeyde, Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı, Sermaye Piyasası Araçları 1, Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri,Yatırım Kuruluşları olarak 4 ana başlık vardır.
Sermaye Piyasası Faaliyetleri 2. Düzey: Bu lisansa başvurabilmeniz için ise en az 4 yıllık yükseköğretim mezunu olmanız gerekiyor.
SPF 2. düzeyde, Geniş Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı, Sermaye Piyasası Araçları 1 ve 2, Finansal Yönetim ve Mali Analiz, Ticaret Hukuku gibi 9 ana başlık detaylı bir şekilde konu ediliyor.
Detaylı konu başlıklarında buradan ulaaşbilirsiniz: https://spl.com.tr/sinav-konulari-ve-alt-konu-basliklari/
Sermaye Piyasası Faaliyetleri 3. Düzey: Bu lisans için de en az 4 yıllık yükseköğretim mezunu olmanız gerekiyor. SPF 3. düzey lisansı olanlar, SPF 1. ve SPF. 2. Lisanslarının gerekli olduğu unvan ve görevlerde çalışabilirler.
SPF 3. düzeyde diğer düzeylere ek olarak, Genel Ekonomi, Temel Finans Matematiği ve Kurumlarda ve Sermaye Piyasasında Vergilendirme konuları da eklenerek toplam 12 başlık yer alıyor.
Lisans düzeylerine başvurabilmek için öncelikle SPL.com.tr’ye gidip, e-devletiniz ile giriş yapmanız gerekiyor.
Sonrasında lisans düzeylerini buradan: https://spl.com.tr/lisans-turleri/
SPL lisansları için detaylı konu başlıklarına buradan ulaşabilirsiniz.: https://spl.com.tr/sinav-konulari-ve-alt-konu-basliklari/
Sınav hangi konular olacak, ders anlatımını nereden bulabilirim diyenler paniğe kapılmadan, sınav çalışma notlarını da buradan paylaşalım: